Thursday, August 9, 2012

makanan shubhah


Assalamualaikum :)
helo people ! morning..
sejuknye pagi nih..
gigilgigil..ggggrrrrr..

macam bese pagi2 on9 sambil mendgr ceramah2 di tv.. *sebab mak duk dengar, so t'dgr skali* heh
'tanyalah ustaz' di tv9.. sape tgk jugak angkat tangan !!
bagus2..ramai jugak para penontonnye nih..haha

so tajuk tuk rinie adalah 'makanan shubhah'
~sesungguhnya mencari yang halal itu adalah fardhu selepaas fardhu..
so penting tawww..

nak share ckit ape yg menarik tertarik mmg da bom perhatian nih..

1) tidak semua yang takde logo halal adalah haram.. hal ini kerana memohon sijil halal adalah diatas sukarelawan peniaga itu sendiri.. mne2 mknn yg xde logo halal tuh cek lah ramuan yang digunakan.. jika dibuat oleh org islam dan tiada apa2 yang mengwas2kan.. bolehlah dimakan dengan yakin..
*selama nie aku t'tanye2, eh makcik2 yg buat2 kerepek 2 xde letak logo halal pon..mksdnye haram ke?? haha.. makanya sudah terjawab persoalan saya selama ini*

2) ada 3 jenis shubhah..errr name spesifik dah lupa.. -.-'
pertama : mula2 yakin then time nak makan tetibe je tetibe je rasa was2..so bole ambil yang yakin itu..boleh makan..
kedua : mula2 da was2 pastu teringin sgt nak mkn kot, tetibe je tukar yakin makanya kne ambil yang was2 itu..so jadi shubhah..makanya eloklah dielakkan utk menelan mende itu..
ketiga : 50 50.. xde lebey xde kurg..sama2 rasa was2 rasa yakin2.. makanya adlh shubhah..

3) tahukah anda bagaimana untuk mengenali bulu babi..??? bulu babi adalah bercabang tiga dihujungnya.. kebiasaannya yg menjadi mslh terhadap makanan menjadi haram adlh kerana mereka2 para pembuat mknn ade menggunakan bulu ini.. untuk apa??? haaa if korg g pasar malam beli jagung,,kan dorg ade sapu2 jagung tuh letak majerin b4 panggang..kemungkinan maybe die gunakan berus berbulu babi.. selain itu para pembuat kek maybe mungkin menggunakan berus berbulu babi untuk mengecat mengilatkan kek mereka..lg 1 berus2 cat yg made from china kne hati2 ckit sbb majo pakai bulu babi.. those yg suka melukis,, hati2 dlm memilih berus lukisan anda ye :)
*tak sangka aku,, byk2 bulu,, bulu babi jugak yg die berkenan -.-''' *

4) hanya ada 1 je logo yg diguna pakai di malaysia..korg mst da familiar kan..?? ok if x g tgk website jakim..hehe if ada yg pakai logo2 laen tuh korg bole report kt jakim mnx dorg siasat especially restorant..
*slalu gak jmpe logo2 laen kt restorant*

5) kepada sesiapa yang membuat aduan ke jakim tentang sesuatu kemusykilan tentang halal haram sesebuah premis tapi ada menggunakan logo halal, dan apabila premis itu telah dibuktikan bersalah maka pengadu layak mendapat half drpd wang denda.. perrgghh sedap.. ustaz tuh bg cth td.. if ada mne2 yg buat buffet ramadhan n die tulis halal walhal ade yg haram denda die adlh 5 juta.. so if half korg dpt brape.. masyukk.. ! ini adlh inisiatif pihak jakim utk menggalakkan org ramai b'sama2 membuat aduan n menjaga kemaslahatan agama kita bersama.. kot dorg je nak buat semua mmg parah ler..hehe

6) 80% drpd pemohon sijil halal adalah dari premis bukan islam..di sini kita bole nmpk betapa ckitnye peniaga2 islam.. so people korg buat lah bisnes ape2 pon tp halal utk bersaing dgn depa nih.. secara xlgsg memenuhi fardhu kifayah..
*fardhu kifayah, org laen buat, aku xpyh..hehe (dgr time kursus kahwin)*

7) cara jakim jaga kualiti halal.. premis yg mohon n lulus utk mndptkan sijil halal kne ade sekurang2nya 2 pekerja muslim n dorg ade department yg menjaga bab2 nie..

8) korg.. b4 nak goreng telur pastikan basuh dulu taw.. sbbnye telur 2 ade bakteria.. sebabnya telur tuh keluar drpd buntut ayam.. sebabnye di buntut lah ayam mengeluarkan taik.. so disitu ade terkandung bakteria yang bernama (please pronounce it in english people ^^,) ---> e-coli.. pastu ustaz tuh bagi contoh penebar roti canai..if korg tgk penebar2 tegar nih,, dorg pecahkan telur pastuh terus tepek canai2 roti tuh kan?? mne ade g singki basuh tgn..jgn haraplah..haha so korg bygkn if telur tuh mmg xbasuh..ntah dr kilang mne tah dtgnye..hehe kembang tekak aku nak mkn roti canai pasnie.. adehhh.. kot nak makan pon kne tanye,, 'err da basuh blom telur2 ayam nih??' jgn die silap dgr sudah..hehe

okeh kali nie entry mmg pnjg sbb sronok plak nak share n peringatan utk diri sendiri.. esok tua2 nak bace balek..haha

p/s: mane slh slp hrp ditegur n maaf atas kekurangan di mana2 celah..tq..

salam ramadhan 20..

sekian.

No comments:

Post a Comment