Thursday, February 23, 2012

kakiku

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.


Salam kepada semua..  :)


hari nie duk ngemas kini blog..chewahh..prasan perubahan x?? hehe
then i de lah buat ckit blog walking..alah yg korg slalu buat tuh.. tgk blog secret admire lah..tgk blog gosip2 artis lah..tgk blog motivasilah..hehe pilihan di tgn anda..


slh 1 blog yg i jmpe time jln2 td adlh blog hmba Allah nie..hehe
nak tau ke?? oke2 i share.. eerrr bole ke tuan blog?? xpelah kot.. 



beliau ade tulis pasal nie..


aurat..


b4 i share pe yg i c n p..i nk tls my story ckit..hehe
semua org pon tau aurat perempuan dgn aurat lelaki 2 xsme.. 2 psl sume lelaki bole free the hair..tp perempuan xbole..kan kan.. insyaAllah sume org pn tahu..hehe

oke bg yg dah b'tudung tuh alhmdllh tp ade lg 1 part yg kebnykn nye xberapa nk peduli..org amek remeh. errr yeke?? iaitu part dibawah..kaki lah kan..
solution yg bole diambil kira adlh antara pakai kaen labuh utk nk tutup kaki..tp nnt tegolek plak kot tepijak kaen sndr..hehe
or memakai stoken..ke stoking..ke stokin..xtau nak eja..maaf..haha :)



kalau i..dulu kt skolah..dulu i skolah kt mrsm..hehe mmg wajeb pakai setokin nih..
so byklah koleksi2 stokin yg comel b'gaya lg b'warna warni.. tau x stokin yg jual kt giant dgn harga RM0.99 tuh?? haaa i ade byk.. berapa byk warne baju sme byklah dgn stokin.. almklm nk matching2 org kate..hahhahaa :)
so mcm bese mmg rmi lah kan yg xpki..so dorg kne lah denda..i pki jelah dah peraturan..haaa nmpk x skemanye tuh..! haha tp kann stokin 2 sume pendek2..kot naek tangga ke..t'selak kain baju kurung sikit ke daa nampak kaki..hoho..kann..kann..


tp skrg akan plak lah nk pki wane wani kan..err slh ke if pki?? hehe 
so stokin2 dulu tuh pakai time tdo je or utk b'jogging..chewahh jogging ke??
n skrg pakai sebab peraturan Allah..xde org paksa pon..xde polis nak saman pon if xpki.. if xpki seatbelt dorg saman..300 wooo..so knelah didik hati ikhlas kn diri utk pki..kdg2 rimas gak..ehekkk..



taappiiii cinta bukan milik kiiitaaaa.. eh nyanyi pulak.. 
tp kdg2 tuh x pakai pon time keluar.. especially pegi pasar malam..  :(  ade gak rase serba salah.. tp ntah lah.. wuwuuwu..


itulah..buat baik nie banyak dugaannya..kan..kena banyak bersabar dan istiqamah..hurmm..
hope lepas2 nie akan lebih konsistan.. dan untuk awak2 juga.. menjadi lebih baik.. aminnn..


nie nak share sikit info.. 
yg i c n p tuh..ooppss~~

actually dlm bab menutup kaki nie de rukhsah die..haa nie die..
Namun kerana pergelangan kaki adalah anggota paling bawah dan sentiasa terdedah, maka ada rukhsah (keringanan) ke atasnya dalam menutupinya. Antaranya ialah:
  • Wanita yang di mana adik iparnya (adik lelaki kepada suaminya) tinggal tetap bersamanya dan suami dibenarkan untuk tidak menutup aurat kaki (pergelangan kaki) di dalam rumahnya oleh kerana ia akan sentiasa sibuk membuat kerja rumah yang mungkin mendedahkan ia dengan basah pada kaki. Namun jika adik iparnya bukan tinggal tetap (tempoh masa lama) bersama abangnya, maka tidak dibenarkan atas keringanan ini.
  • Wanita yang sibuk membuat kerja dapur, di mana dia terdedah kepada persekitaran dan pekerjaan yang basah, tatkala itu pula terdapat orang bukan mahram memasuki dapur untuk sesuatu hajat, maka keringanan ke atasnya untuk tidak menutup pergelangan kaki.
  • Wanita yang telah sangat tua (golongan-golongan nenek) dan tidak mempunyai langsung nafsu syahwat.
  • Darurat.


maksudnya selain daripada situasi di atas, maka kita wajib lah pakai kan?? betul x?? huhu




p/s: entry kali ni bukan nak menunjuk yang saya pakai stokin tp nak share kepada gadis2 kesayangan saya di luar sana..sama2 kita perbaiki diri yerk.. :) kdg2 ade rasa nak tegur sebab sayang pada mereka..tapi ntah kenapa tidak terkeluar kat mulut nih..uhuk uhuk.. masih bermasalah nampaknya kan..tegur ke arah kebaikan pon susah nak buat..haishh..dan saya harap kawan2 saya pon bole tegur if nmpk kslpn saya..tp tolong b'hikmah oke..kdg2 seseorg tuh bukan tak bole menerima nasihat cuma orang yang memberi nasihat mungkin menggunakan cara yang kasar dan tidak digemari..manusia kan ade ego..maka pandai2 lah berkomunikasi yerk..


p/s p/s : sudah lama tak menulis entry panjang lebar..haha
setakat ini sahaja perkongsian untuk waktu ini..semoga kita mendapat berkat..aminn


iklan : dah solat asar belum?? hehe









No comments:

Post a Comment